A masszázs története dióhéjban…

kinaiKína

A masszázs története valószínűleg egyidős  az emberiséggel. A legrégebbi írásos  emlékek a masszázs gyógyításra való  használatáról az ókori Kínából származnak.  Kezét az ember ösztönösen is használja  fájdalma enyhítésére; ha ütést, görcsöt  kap, önkéntelenül kap a fájó testrész felé,  hogy azt védje, dörzsölje, nyomkodja,  masszírozza. A kínaiak úgy vélik, hogy a  masszázs nemcsak a fájdalom enyhítésére  és nemcsak mozgásszervi problémák  kezelésére, hanem belső szervi  betegségek enyhítésére is alkalmas.

 

egyiptomEgyiptom

Papirusztekercsek, más feliratok és  festmények is tanúsítják, hogy az ókori  egyiptomiak a betegségek és sebek  gyógyítására is alkalmazták. A masszázs  első leírását egy ie. 2700 táján keletkezett  könyvben találhatjuk. A kelet más ősi népei,  az asszírok, babilóniaiak, médek és a  perzsák gyógykezelésként alkalmazták a  masszázst, főleg a sebesült katonák  gyógyítására. San Herib asszír király  udvarából származó alabástrom relief is  masszázs manipulációt ábrázol.

 

torokTörök birodalom

Hazánkban Mátyás király udvarában ún.  dögönyözők végeztek masszázshoz  hasonló módszeres gyakorlatokat. A török  megszállás idején terjedt el a fürdő kultúra,  és vele együtt a masszázs gyakorlata is. A  fürdőmesterek folytatták tovább művelését,  majd a pozitív német – osztrák behatásra  nálunk is tudományos szintre emelték e  kezelési módszert. Csupán a rossz  gazdálkodás az oka annak, hogy  gyógyvizeink által nem vagyunk a világban “fürdő nagyhatalom”.