Masszázstipusok

Alkalmazott masszázstipusok …  

Frissítő masszázs.
A frissítő masszázs a svédmasszázsból alakult ki. A masszázshoz masszázskrémet vagy masszázsolajat használunk. A kb. 60 perc időtartam  alatt a talptól a nyakig, a teljes testet átmasszírozzuk. A frissítő masszázs a bőr és az izmok vérellátására gyakorolt kedvező hatásával javítja az  általános közérzetet. Előnyös hatása van a vérkeringésre és a vérellátásra, az emésztésre, a nyirokrendszer működésére, valamint a  salakanyagok eltávolítására. Mindezzel jótékony hatást gyakorol az egész szervezetre.
Gyógymasszázs.
Általában orvosi utasítására végzett gyógyító jellegű, rehabilitáló rendszeres kezelés, melyet lehet különféle kezelésekkel, valamint tornával  társítani. Ebbe a kategóriába soroljuk a szegment-, kötőszöveti- és a csonthártyamasszázst.Sportmasszázs Bárki igénybe veheti a  mozgékonyság növelésére, izmok fellazítására, izomduzzanatok enyhítésére, fájdalomcsillapításra, valamint a sérülések gyógyulása utáni  rehabilitációnál, a teljes mozgáskészség visszaállítására. Fokozza a teljesítményt és nyugtatóan hat az alanyra. A testmozgás előtti masszázs  csúcsformában tartja az izmok rugalmasságát, csökkenti a merevséget és növeli a terhelhetőséget. A testedzés után feloldja az izomfeszülést, és  a tejsav eltávolításával megkíméli a sportolót az izomláztól.
Svédmasszázs.
A legelterjedtebb nyugati masszázsfajta. Eredeti formája ötvözi a masszázst és a testgyakorlatokat. A klasszikus svédmasszázs az egész testre  kiterjed, az izmok átmasszírozására irányul. A masszőr, simító, dörzsölő, rezegtető és ütögető mozdulatokkal frissíti, kondicionálja a testet.  Csökkenti a fájdalmakat (hát, –derék és izomfájdalmak), felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, lazítja a feszülő, görcsös izmokat. A vérkeringés  és az emésztés javítása érdekében – a hagyományos módszer szerint – a páciensnek is el kell végeznie néhány testgyakorlatot, de e nélkül is  kiváló hatást lehet elérni vele. Csökkenti a fájdalmat (pl. stresszes fejfájást), felgyorsítja a sérülések utáni felépülést, megakadályozza a nem  használt izmok sorvadását, enyhíti az álmatlanságot, fokozza az éberséget, de mindenek előtt elősegíti a relaxációt és csökkenti a stressz  hatását.
Talpmasszázs.
Gyógyításra és megelőzésre egyaránt alkalmas módszert. Mindenkinek ajánlott a csecsemőkortól az idős korig. Talpunk tükrözi testünk  egészségét. A talp a test térképe, ha egy testrész vagy szerv beteg, keringése rossz, a megfelelő pont a talpon, nyomás vagy fájdalom-  érzékennyé válik. Ha ezt a pontot masszírozzák, a hozzátartozó testrégió keringése javul. Gyakran apró csomókat lehet érezni (salakanyagok  lerakodása), melyek érezhetően ropognak. A megfelelő pontok masszírozásával növelni lehet a hozzárendelt szerv vérbőségét, javítani az  anyagcseréjét, nyirokkeringését, és ez által mozgósítani a szervezet öngyógyító erőit.
Anticellulitis masszázs.
Alakformáló masszázs, melynek során a bőr alatti kötőszövetben lévő zsírsejteket, amelyekben a salakanyagok is lerakódnak, erőteljes morzsoló  jellegű masszírozással összeroppantjuk. Speciális gyümölcs alapú olajjal. A kiegészítőként alkalmazott szaunázás, infraszaunázás és bőséges  folyadékfogyasztás segíti a salakanyagok kiürülését. Mellékhatásként kis bőralatti bevérzések előfordulhatnak. Nem javasolt 60 éves kor felett,  valamint azoknak, akiknek visszérproblémái vannak. Időtartama: 50 perc.
Mi a cellulit? méreganyagok mindig kerülnek a szervezetünkbe, amelyek a zsírszövetben halmozódnak fel. Megnövekednek a zsírsejtek, lassítják a  véráramlást és a nyirokkeringést, könnyen felhalmozódnak a káros anyagcseretermékek is. Nehéz csak fogyókúrával megszabadulni a zsírtól,  mert csak besűrűsödik a sejtközi folyadék, ami a salakanyagoktól feldúsul. Következmény: cellulit, cellulitisz, ízületi fájdalom, fekélyesedés,  daganatok. Elszaporodnak a gombák, bélférgek, megtelepszenek a baktériumok (toxinokat termelnek). Anyagcserezavarokra utaló  bőrbetegségek alakulnak ki (ekcéma, pszoriázis). A cellulit hátterében leggyakrabban a nyirokrendszer elégtelen működése áll, de okozhatják  öröklött tényezők is, mozgáshiány, helytelen táplálkozás, nem megfelelő minőségű, és mennyiségű folyadék fogyasztása, stressz, fogamzásgátló  szedése. A nyirokrendszer szállítja el a sejtekből, és a sejtközi térből a salakanyagokat, s ha ez nem működik elégségesen, a salakanyagok  felszaporodnak, rontják a sejtek anyagcseréjét. A nyirokmasszázs méregteleníti a szervezetet, fokozódik a sejtanyagcsere és a salakanyagok  felvétele a véráramba. Csökkenti a cellulitot. Az illóolajok (cédrus, ciprus, boróka, fahéj, citrom) fokozzák a hatását. Rendszeresen érdemes  alkalmazni a cellulit masszázst. (1 nem elég.) Legkorábban csak néhány kezelés múlva mutathatunk fel egyértelműen látható és tapintható  eredményt. Fontos az életmódváltás, táplálkozás megváltoztatása, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, a helyes légzés, a rendszeres  testmozgás és a rendszeres nyirokmasszázs. Otthon hetente egyszer érdemes testradírt használni, 2-3 alkalommal aroma-, tengeri-só vagy  algafürdőt venni, 38 fokos vízben, 20 percig a jobb, és gyorsabb hatás elérése érdekében.
Aroma fásli.
A módszer a hideg-meleg ellentétes hatására épül, amely hasonlít a Kneipp- kúrához. A fásli átitatásához használt olajok erős hyperemizáló  hatásuknál fogva intenzív vérkeringést és vérbőséget idéznek elő a kötőszövet felső rétegeiben. Ennek hatására a test mélyebb rétegeiben belső  hidegségérzet lép fel. A belső hűvösségérzetnek az a hatása, hogy a szervezetnek le kell építenie, és el kell égetnie a felraktározott felesleges  tápanyagokat annak érdekében, hogy a keletkezett energia segítségével fenntartsa a szervezet termikus egyensúlyát a mélyebb rétegekbe is.  Ennek következtében az aromaterápiás módszerrel, négyszeres hatékonysággal égnek el a fölös tápértékek a kezelt területeken. Fontos feltétel,  hogy a kezelés előtt 3-4 órával nem vehetünk magunkhoz szilárd ételt, hogy a szervezet valóban a lerakodott tartalékokat égesse el!
Aromamasszázs.
A lazító, stresszoldó, gyengéd, teljes testmasszázst az aktuális állapothoz választott illóolajok, vagy azok kombinációinak felhasználásával  egészítik ki. Hatására intenzívebbé válik a masszázs relaxáló, energizáló és vitalizáló ereje. Kiknek ajánljuk? Erősen kimerült, agyonhajszolt,  nagy stressznek kitett embereknek.
Cellulit-, zsírégető masszázs.
Fokozza a helyi vérkeringést, gyorsítja az anyagcserét, a salakanyagok kiürülését. Kúraszerű alkalmazása enyhíti a narancsbőr jellegű  elváltozásokat (30- 60 perc).
Energetizáló szeretetmasszázs.
Egy masszázsfajta, amelynek különlegessége és hatékonysága abban rejlik, hogy a masszőr piheszerűen érinti a kliens testét a masszázs során,  csak finom mozdulatokat tesz közvetlen a test fölött. Helyreállítja a szervezet működési egyensúlyát, jótékonyan segíti test, a lélek és a szellem  harmóniáját (30 perc).
Frissítő aromamasszázs.
A svéd masszázstechnikával végzett kezelés fokozza a vérkeringést, és elősegíti a nyirokáramlást. Különleges illóolaj keveréket használunk  (mogyoróolaj alapban borsmenta, rozmaring és citromolaj) mely a testet újratölti energiával. A kezelés időtartama: 40 perc.
Forró guriga – lazító hátmasszázs.
A masszázs két, forró vízzel átitatott hengerré összetekert törölközővel történik. A nyakon, vállakon, felkaron, a teljes háton egészen a  keresztcsontig végezzük a masszázst, úgy, hogy a guriga egy pillanatra sem áll meg. A kezelés 20 percig tart, melyet 5 perces relaxáció követ.
Hagyományos száraz kefe masszázs.
Félkemény sörtéjű kefével, vagy kókuszkesztyűvel, speciális technikával végzett simogató masszázs, mely  fokozza a bőr vérkeringését, eltávolítja a bőr legfelső rétegéről az elhalt hámsejteket, így simábbá, elevenebbé válik a bőrfelszín, ezáltal  előkészíthető különböző bőrtápláló pakolásokra is. Emellett méregtelenítő kúrák során, cellulitis kezeléskor is kitűnően alkalmazható az  anyagcserét élénkítő hatása miatt. A kezelés időtartama: 20 perc.
Kötőszöveti masszázs.
A szegment-masszázs speciális változata. A belső szervek reflexterületei a kötőszöveteiben, a háton, a derékon, és a fartájékon a helyezkednek  el. A zónák masszírozása jól használható idegenfájdalmaknál és belső szervi panaszok enyhítésére, megszüntetésére.
Magyar borkrém masszázs.
A relaxáló masszázs során használt híres magyar borokból készített masszázskrémmel végzett kezelést „hungaricumnak” tekinthetjük. Hatása a  borkrém hatóanyagtartalmától függően nyugtató, ugyanakkor serkentő. Időtartama: 30 perc.
Menedzsermasszázs.
Nyugtató, feszültségoldó masszázs segítség feszített tempójú életét élőknek. A fej- váll zónában a nem kielégítő pihenés hatására rengeteg  feszültség gyűlik össze. A masszázs ezeknek a feszültségeknek a feloldására tesz rendkívül jó szolgálatot. Ülő testhelyzetben végzett masszázs,  melyhez a vendégnek nem kell levetkőznie, vivőanyagra nincs szükség, így akár konferenciák szüneteiben is végezhető. A kezelés egy speciális  széken ülve, annak támlájára előre hajolva történik. Technikája: a nyak- és vállövi izmok fellazítása finom mozdulatokkal, az akupresszúrás  pontokra és a trigger pontokra gyakorolt nyomás által. Hatására javul az agy vérkeringése, ellazulnak a feszes izmok és oldja a feszültséget.  Időtartama: 20 perc.
Mézmasszázs.
A masszázs során az adott testrészre felhelyezett méz segítségével (mely értékes enzimekben, vitaminokban és csíraölő anyagokban gazdag),  jellegzetes vákuumhatást létesítünk. A kezelt területen keresztül gyógyító ingerek jutnak a belső szervekhez, a felhalmozódott salakanyagok  pedig, a méz irányába kiszívódnak a bőrből. A mézet speciális fogásokkal dolgozzuk a bőrbe. Erősen salaktalanító hatású, a pórusokban mélyen  elhelyezkedő szennyeződéseket is a felszínre hozza. Emellett bőrszépítő hatású: rövid időn belül megerősíti a testkontúrokat, feszessé teszi a  bőrt, javítja rugalmasságát. A méz gyógyító erejét hasznosító módszer kiválóan alkalmas a szervezet tisztítására, méregtelenítésére. A  mézmasszázs reflektorikus úton fejti ki hatását. A hagyományos kínai orvoslás szerint az egészség feltétele az életenergia, a csi (chi)  akadálytalan áramlása a testben. Ha ez az áramlás valahol megszakad, akkor betegségek üthetik fel a fejüket. A méz alkalmazása azért előnyös,  mert segít szabályozni a test energiaáramlását, és visszaállítani egészséges egyensúlyát. A méz vitamin, és ásványi-anyag tartalma mélyen bejut  a bőrbe, a salakanyagokat kiszívja, és magába gyűjti (amit a masszázs végén eltávolítunk). A mézes masszázs hatékonyan alkalmazható:  gerincbántalmak, nyak-, váll- és hátfájdalmak, reumatikus panaszok, neuralgiák, izületi problémák, fájdalmak, hólyagbántalmak, migrén,  visszatérő fertőzések, krónikus kimerültség, és depresszió esetén (30 perc).
Nyirokmasszázs.
Célja a sejtek között felgyülemlett folyadék – amely főleg ödémák formájában jelenik meg – elvezetése. Nyugtató, fájdalomcsillapító hatású és  fokozza, erősíti az immunrendszer működését (90 perc).      Relaxáló masszázs. Nagyon jó stressz-oldó, ellazító masszázs. A nyugtató jellegű fogások hozzásegítenek a test elernyedéséhez, pihenéséhez. Hatására az idegek  megnyugszanak, az izmok görcsös feszessége jelentősen oldódik (60 perc).
Relaxáló aromamasszázs.
A kezelés lassú, nyugodt, finom mozdulatokkal végzett simító jellegű masszázs, melynek elsődleges célja az izmok ellazítása. A kezeléshez  illóolaj keveréket használunk (mogyoróolaj alapban, levendula, mandarin, narancsvirág olaj), mely a bőrön át a szervezetbe jutva fokozza a  relaxáló hatást. A kezelés időtartama: 30 perc.
Relaxációs masszázs.
Teljes vagy részleges módozatot lehet választani. A masszázs közismerten javítja a vérkeringést, rugalmassá teszi az izmokat, és serkenti az  izmok és kötőszövetek oxigén ellátását. A masszázs időtartama a vendég igénye szerint alakítható. Általában 20-30 perc között van, de számos  vendég hosszabb időt is igénybe vesz (50-70 perc) relaxációs programja részeként.
Relaxációs indiai fej-és nyakmasszázs.
A masszázs gyengéd, lassú mozdulatokkal történik. A kezelés ideje alatt a vendég kényelmes helyzetben fekszik. Az egész arcon frissítő  masszázst végzünk, finom, pumpáló mozdulatok segítségével masszírozzuk végig a homlok, az orr, a szem és a fül körüli részeket. Ezután a  tarkó és a nyak következik. A kezelés időtartama: 20 perc.
Sportmasszázs.
Sporttevékenység eredményesebbé tétele céljából alkalmazzuk. Hatására az izomzat teljesítőképessége növekszik, az elvégzett izommunka  gyorsabb és kitartóbb lesz. A sportolás utáni masszázs, elősegíti a fáradtság megszűnését, javítja a szövetek regenerációját (60 perc).
Szegment-masszázs.
A masszázs az egyes szervekhez tartozó szegment területeken zajlik /bőr, kötőszövet, izmok/. A kezelés során a svédmasszázs fogásait  alkalmazzuk. Célja elsősorban belső szervi panaszok megszüntetése reflexingerlés után. Javasolt mozgásszervi betegségek, fejfájás, emésztési  problémák, szív és légzőszervi betegségek esetén.
Testtekercselés.
A „body wrapping” kompressziós testtekercselés. Speciális krémeket alkalmazunk, amelyek élénkítik a sejtek anyagcseréjét (elősegítik a  zsírtartalékok elégetését). A tartalékolt anyagcserés – fölös termékek (salakanyagok, méreganyagok) a zsírsejteket elhagyják, és a sejtközi- térbe  kerülnek. Ez tehát a sejtszövetek egy természetes salaktalanításához vezet. Természetesen a krémek önmagukban nem idéznek elő  centiméterben mérhető kerületveszteséget, sem a bőrfelület összképének javulását: a felszabadult salakanyagoknak ezért még valahogyan el  kell szállítódniuk. Ezt idézi elő a testtekercselés, amit egy speciális fóliával végzünk. A tekercselésnek nagyon feszesnek kell lenni. A nyomás,  amit kívülről a fólia a szövetekre gyakorol, még inkább növeli a már kialakult belső nyomást a sejtközi térben. Ennek hatására a nyirokrendszer  billentyűcskéi kinyílnak: így a rendszer kész a salak- és méreganyagok visszaszállítására a szervezetbe, amit aztán a kiválasztó szervek, vese,  máj és az emésztési folyamat feldolgoznak.
Thai masszázs.
Gyökerei az ősi Indiába nyúlnak vissza. A masszázs hatása elsősorban az energiarendszer kiegyensúlyozásában rejlik. A masszázs az izmok  nyomásával, nyújtásával, a különböző testhelyzetek felvételével a szabad energiaáramlást igyekszik biztosítani. A masszőr a nyomást  hüvelykujjal, tenyérrel, könyökkel, térddel, talppal végzi az energiapontokon, minden egyes mozdulatot finoman kezdve, majd egyre fokozódó  intenzitással. Fizikai és pszichés értelemben a fájdalmak és merevségek oldása, a rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozása a cél. A  kezelés időtartama: 50 perc.
Tibeti mézes masszázs.
Egy különleges masszázsforma a természet patikájából. A méz gyógyító erejét felhasználva a masszázs értékes tápanyagokat juttat a bőrbe,  elősegíti a szervezet méregtelenítését, és nem utolsó sorban megédesíti a testet és a lelket. A tibeti szerzetesek által kidolgozott hagyományokra  épülő masszázs, melynek technikája a relaxáló masszázséhoz hasonló. Fájdalomcsillapító, izomlazító, immunrendszer erősítő és egyúttal  salaktalanító hatású. Különleges értékét a masszázs során vivőanyagként használt méz magas enzim-, vitamin- és ásványi- anyag tartalma adja  (60 perc).
Vitalizáló masszázs.
A klasszikus svédmasszázs frissítő, kondicionáló változata, az erőnléti állapot fenntartására szolgál. A masszázs hagyományos elemeit (simítás,  dörzsölés, gyúrás, rezegtetés) alkalmazza. Kellemes közérzet biztosít, elősegíti a fáradtság megszűnését. Felgyorsítja az anyagcserét, segíti a  gyors regenerálódást. Élénkíti, fokozza az egész szervezet aktivitást (60 perc).